Akupressur – Lv 3 mot kramp i vaderna

Den tredje punkten på Leverkanalen är en kraftfull akupunkt som är lätt att hitta, fast lite svåråtkomlig när man vill använda den på sig själv. Men det är helt klart värt besväret vid exempelvis kramp i vaderna.

Gör såhär

För det första, använd inte den här punkten om du är gravid. Annars, sitt med korslagda ben eller sitt på en stol och lägg upp ena foten på andra benets knä (om inget av alternativen är tillgängligt och du vill ändra på det så är du välkommen på massage eller yoga 😉). Punkten sitter i mellanrummet mellan benet som går ut till stortån och benet till tån bredvid (första och andra metatarsalbenen). Tryck med ena långfingret i den här fördjupningen, exakt var är inte så noga för oss som inte använder nålar. Om du bestämt vill hitta själva punkten så tryck ganska hårt tills du hittar den mest ömma punkten. Du behöver dock inte trycka hårt för att påverka punkten!

Har du kramp i vaderna eller fötterna?

Lv 3 är den bästa punkten för att behandla muskelkramp i hela kroppen, men speciellt kramp i fötterna eller vaderna. I min erfarenhet så funkar den väldigt bra för självhjälp vid ganska mild kramp. Håll isåfall lite lagom tryck på punkten i runt 30 sekunder eller tills krampen släpper. Har du däremot jättekramp i vaderna så är det förmodligen inte rimligt att sitta med korslagda ben och det är bättre att gå (halta) omkring försiktigt tills krampen lugnar sig.

Smärtlindring och andra användningsområden

Tillsammans med LI 4 så är Lv 3 en av de bästa akupunkterna för generell smärtlindring. LI 4 är den fjärde punkten på tjocktarmskanalen och sitter på precis motsvarande ställe på handen.
I den traditionella kinesiska medicinen så ansvarar Levern bland annat för ögonen och musklerna och Lv 3 används bland annat vid inflammation, smärta och torrhet i ögonen och ska även vara bra för den som tränar hårt och, från ett daoistiskt perspektiv, överanstränger kroppen.

Sammanfattningsvis så är det här en av mina favoritpunkter för hemmabruk. Om du undrade vad jag menade med kanaler så är det helt enkelt det som ofta kallas meridianer. Dr Daniel Keowns fantastiska bok The Spark in the Machine har övertygat mig om att meridian är en dålig översättning från de kinesiska texterna så jag gör mitt för att framhäva en alternativ terminologi. Jag återkommer med definitioner en annan dag.