Yoga Tune Up – Mjuka upp ländryggen med massagebollar

De flesta människor* har någon gång problem med smärta i ländryggen. Återkommande ryggskott och kroniska ryggproblem kostar mycket i form av nedsatt produktivitet och därför har det forskats en hel del på vad smärtan beror på. Det tycks inte finnas något samband mellan skadade diskar i ryggraden och förekomst av smärta, snarare verkar smärtan hänga ihop med spänningar i muskler och fascia. Spänningar i ländryggen kan bland annat komma från stillasittande (eller stillastående) arbete, stress, mycket bilkörning (normalt sett en kombination av de två föregående punkterna), andra spända muskler (vader, hamstrings,…), skor med klack med mera. En massa faktorer, och det är bra, för då finns det massa saker vi kan göra för att förebygga eller lindra ryggont. Vi kan röra på oss, stretcha vaderna, skaffa bättre skor, och göra övningar för att mjuka upp ryggen. Här kommer en enkel sådan.

Gör såhär

Placera bollarna på varsin sida om ryggraden. Sätt fötterna och underarmarna i marken och låt ryggen hänga ner som en båge. Rulla bollarna upp och ner längs ländryggen i ett par minuter, från höfterna upp till de nedre revbenen. Om du hittar en punkt där det känns extra mycket så kan du stanna upp och hänga där en stund. Tips: Övningen är enklare utan tröja.

Andra saker som är värda att prova om du får ont i ländryggen är massage, som effektivt minskar både stress och muskelspänningar, och yoga (av samma skäl, plus att du får med ryggtwistar – en viktig naturlig rörelse för ryggen som tyvärr är ganska sällsynt i människors* vardag). Se dock till att yogan du väljer har en genomtänkt inställning till “moderna” ryggar och inte innehåller ouppvärmda bakåtböjningar eller liknande dumheter. Vi kan varmt rekommendera Forrest Yoga!
Det är också meningen att under i princip varje andetag ska diafragman pressa ner och öka trycket i bukhålan vilket masserar myofascian i ländryggen från insidan, det händer dock inte om du istället lyfter bröstkorgen för att andas. Som ni kanske förstår bryr vi oss mycket om de här sakerna på Breathing & Stuff.

* Människor i västvärlden som rör på sig onaturligt lite.

Läs mer