Akupressur – Minska sömnproblem med He-7

Den sjunde akupressurpunkten på hjärtkanalen används för att lugna sinnet när man exempelvis är stressad eller har svårt att sova.

Gör såhär

Håll upp höger hand med handflatan mot dig. Tryck med vänsterhandens långfinger eller tumme på vänster sida (lillfingersidan) av vristvecket, där du kan känna en sena (M. Flexor carpi ulnaris). Du kan påverka punkten med akupressur på valfri sida av senan så välj det läge som känns bäst.

Svårt att sova?

Om du inte kan somna för att du oroar dig för något som ska hända imorgon eller inte kan släppa tankarna på något som har hänt under dagen, prova akupressur på He-7. Hitta en position där du kan hålla på punkten på ett avslappnat sätt i ett par minuter eller tills du somnar.
Vid återkommande sömnproblem kan man med fördel göra själv-akupressur på punkten några gånger under dagen och sedan igen när det är dags att sova. Eftersom den här punkten är lätt att komma åt så kan man använda den både under mötet på jobbet och på bussen när man kollar roliga kattfilmer på mobilen*. Utan att man ser särskilt konstig ut.
*Att skratta är bra mot stress, och bra för i princip allting annat också. Däremot är det inte så bra att kolla på mobilen eller liknande sent på kvällen eftersom skärmarna oftast ger ifrån sig mycket blått ljus som bland annat orsakar minskad melatoninproduktion så det blir svårare att somna.

Stress och depression

Inom Traditionell Kinesisk Medicin så har hjärtat en stark koppling till sinnet. Tillsammans med flera andra punkter på hjärtkanalen så anses He-7 vara mycket kraftfull för att lugna tankarna. Den används bland annat mot stress, ångest och depression, och (note to self:) för dåligt minne.

Läs mer