Forrest Yoga – Camel

Kamelen är en bakåtböjning, en hjärtöppnare. Den var länge något av en hatposition för mig men efter att jag lärde mig göra den Forrest-style och efter att jag slutade försöka komma så långt ner som möjligt och istället fokuserade på tekniken, känslan och energin i positionen så har den blivit en favorit. Det känns så skönt att öppna upp framsidan av kroppen samtidigt som benen, sätet och höfterna är starka och stabiliserar mig.

Det här är ingen position att börja med ouppvärmd! Gör till exempel lite solhälsningar, lunges (se bloggpost om lunge här) och några minibackbends först. 

Gör såhär

Börja med att skapa lite extra stöd till dina knän – vik till exempel yogamattan två gånger eller lägg ut en filt. Placera dina knän, underben och fötter på den extra paddingen. Se till att dina höfter är rakt ovanför knäna. Undvik, genom hela positionen, att pressa höfterna framför knälinjen.

Börja med att sätta händerna bakom höfterna: tummarna längs med ryggraden och handloven ner mot, men inte på, rumpan. Fingrarna utspridda, pekandes ut mot sidorna. (Denna varianten är inte med på bild.)

Andas in: Tryck fötterna ner i golvet för att aktivera benen.
Andas ut: Dra svanskotan ner mot knäna och golvet.
Andas in: Lyft revbenen och bröstkorgen rakt uppåt så mycket som möjligt. Lyft sedan hjärtat upp mot taket. Du kan antingen ha hakan mot bröstkorgen, nacken i linje med ryggraden eller om det känns okej med din nacke så kan du luta huvudet bakåt – bara så långt som det är komfortabelt i nacken och du kan behålla bröstkorgen upplyft.
Andas ut: Aktivera sätesmusklerna och dra svanskotan ned mot golvet.

Fortsätt andas med djupa andetag, öppna upp i bröstkorgen och skapa utrymme runt hjärtat med varje andetag. Sträva efter att hålla nedre delen av ryggen lång och låt böjningen främst ske i övre delen av ryggen.

Om du vill och kan så kan du placera händerna på hälarna, antingen med hela foten kvar i golvet eller kom upp på tårna. Flytta då en hand i taget ner till sin häl och samma sak när du kommer ur: flytta en hand i taget upp tillbaka till höfterna och kom sedan ur positionen. Se till att inte komprimera ländryggen utan behåll längd här. Och kom ihåg att värma upp först. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *