Akupressur

Vad är akupressur?

Akupressur är en uråldrig form av massage baserad på Traditionell Kinesisk Medicin. Målsättningen med en akupressurbehandling är att balansera flödet av Chi i kroppens akupressurkanaler. Och vad betyder det, på svenska? Chi är det kinesiska ordet för livsenergi, och från ett västerländskt reduktionistiskt perspektiv så är Chi i det här sammanhanget elektricitet. Och akupressurkanaler, också kända som meridianer, är mikroskopiska kanaler i fascian med god elektrisk ledningsförmåga. På svenska, sade jag? Okej, fascia är helt enkelt en form av bindväv som bland annat omsluter varje enskild muskelfiber, varje muskel, sena, ben, och i princip allting annat i kroppen och bildar ett sammanhängade nätverk i hela kroppen. Och det här nätverket kan alltså leda ström som bland annat låter organen kommunicera med varandra.

Bild på akupressur för nacken
Akupressur

Hur går en behandling till?

Genom att trycka med fingertopparna på speciella punkter påverkar man flödet av energi genom kroppen. För det mesta används väldigt lätt tryck och behandlingen blir väldigt avslappnande, medan vissa punkter ligger djupt under muskler och kräver mer tryck för att påverkas. Akupressur utförs oftast på en massagebänk men kan också kombineras med Shiatsu på en shiatsumatta på golvet. Oavsett placering så är man fullt påklädd, helst med bekväma kläder som inte sitter åt för hårt.

Hur känns det efter Akupressur?

De flesta som provar akupressur slås av hur en till synes liten insats kan kännas så mycket. Under behandlingen kan du känna pirrningar och andra sensationer både på punkten och ibland i “banor” ut ifrån den. Det är en subtil men ändå kraftfull effekt och känsla. Efterhand kan det kännas som att du sjunker djupare ner, in i kroppen – som att akupressuren når djupare nivåer än dem du oftast känner av.
Efter behandlingen kan känslan variera från energisk och “boostad” till trötthetskänslor. Tröttheten beror dels på att du slappnat av så djupt och dels på att kroppen arbetar med att integrera behandlingen och det är bra, efter att du vilat kommer du må bättre. Ta det gärna lugnt och drick lite extra efteråt.