Om Mattias

Mattias har varit intresserad av hälsa och – framför allt – träning hela livet. Som 14-åring började han tävla i mountainbike och senare körde han även landsvägscykel. Han har också ägnat sig åt löpning och framför allt sprungit halvmarathon, men också några längre lopp. Två favoriter är en ultramara på Kullaberg och ett marathon inne på en militärbas i Afghanistan där han tjänstgjorde som soldat.

Parallellt med träningen och tävlandet i cykel och löpning växte medvetenheten om hur maten påverkar prestationen och hälsan. Intresset för hälsa har sedan efter hand vuxit till att omfatta alla tänkbara livsstilsfaktorer. Hans uppfattning om vad som är bra mat har samtidigt ändrats kraftigt ifrån vad som rekommenderades i cykelvärlden i slutet på 90-talet.

2010 började Mattias läsa Datateknik på Chalmers. De första åren gick bra men sedan tog det ut sin rätt att studera på heltid med extra kurser och extrajobb samtidigt som Annica var utmattad och det ledde slutligen till att han drabbades av utmattningsdepression.

”Efter min utmattningsdepression fortsatte jag att försöka träna cykling och löpning och det kändes oftast okej under tiden men sedan mådde jag skitdåligt i två-tre dagar.”

”När jag letade information om depression upptäckte jag att akupunktur kunde hjälpa. Jag gick några gånger och det var tillräckligt för att jag skulle vilja lära mig mer. Akupunktur tar dock lång tid att lära sig, inte minst för att det finns risk att skada klienterna med nålar, så jag bestämde mig för att börja med akupressur istället.”

Mattias hittade en massageutbildning med akupressurinriktning på McKinnon Body Therapy Center i Oakland, Kalifornien. Förutom akupressur och klassisk massage ingick också Shiatsu.

”Jag visste inte vad Shiatsu var men redan första dagen kände jag att det här vill jag hålla på med. McKinnons tagline för Shiatsu är ’Restoring Balance’ och det är precis så det känns. Shiatsu känns både effektivt och väldigt avslappnande men efteråt känner man sig full av energi istället för att man blir dåsig som ofta är fallet efter en klassisk massage.”

I Kalifornien upptäckte Mattias också Forrest Yogan, efter att han först följde med Annica på några klasser för att prova på och sedan gick på varje klass han hann med. Han har sedan fortsatt att göra yoga nästan varje dag och upplever att det, till skillnad från konditionsträning, får honom att må bättre både under tiden och efteråt. Mattias kommer påbörja sin grundutbildning i Forrest Yoga under 2019.

”Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med massage för att det hjälper folk att må bättre, ofta väldigt snabbt, samtidigt som det finns otroligt mycket att lära sig. Yogan är ett väldigt bra komplement, den låter dig integrera de förändringar som sker i kroppen under massagen och hjälper dig att ta makten över ditt eget välbefinnande.”

Mattias Holmberg
Foto: Moa Högefjord

Utbildningar

Massage Practitioner Program vid McKinnon Body Therapy Center i Oakland, Kalifornien 2016

  • Swedish massage, 100h
  • Shiatsu, 64h
  • Acupressure, 56h
  • Shiatsu / Acupressure Foundations: Integration & Assessment, 32h

Experiential Anatomy med Jambo Trueng 2018 – 2019